sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Lopputentit ja kokemuksien kertymää

Ajattelin kirjoitella tällä kertaa joitakin huomioita, joista voisi olla apua tänne mahdollisesti saapuvalle opiskelijalle, sekä muita arjen ilmiöitä. Kaikki kolme lopputenttiäni olivat juuri ennen vappua (27. - 30.4). Varsinainen tenttiviikko on 4.-8.5. Lisäsin tentit kuvina liitteeksi niin näkee hieman minkä tyyppisiä kokeita täällä järjestetään. Tällä kertaa kaikki kolme olivat suljettuja tenttejä, mutta myös avoimia järjestetään, eli materiaaleja (läppärin) saa tuoda vapaasti kokeeseen. Sekalaisia seikkoja:

- Esittämällä asiaankuuluvat dokumentit, Suomessa ollessaan voi anoa (ja saada) monikertaviisumin (=useampi kuin yksi maahantulo sallittu), joka on vuoden voimassa. Minulle tarjottiin lähetystössä ensin kertaviisumia, mutta sain monikertaviisumin pyytämällä. Saapuessa Thaimaaseen maahantuloviranomainen lyö passiin leiman, joka on voimassa 3kk. Jos omistaa monikertaviisumin, ei tarvitse tehdä muuta kuin matkustella rajojen ulkopuolelle ja takaisin (virallisia reittejä), niin leiman voimassaolo siirtyy aina 3 kuukauden päähän (tai viisumin voimassaolopäivämäärään asti). Jos tuli hankkineeksi kertaviisumin, voi anoa täällä ollessaan uutta viisumia, ja leimojen voimassaoloaikaa voi myös pidentää ottamalla yhteyttä AIT:n viisumitoimistoon (viimeistään n. 3 viikkoa ennen leiman vanhentumista).

- AIT:n omalle opiskelijakortille voi ladata rahaa, ja kuitata opiskelijaruokailut. Korttia esittämällä on saanut joissakin paikoissa alennusta, joissakin ei. Kansainvälistä opiskelijakorttia mulla ei ole. Monessa paikassa on "turistilisä".

- Avasin kampuksen pankissa tilin, johon voin siirtää verkkopankista rahaa, ja välttää siten automaattimaksut, jotka on visa electronilla luokkaa 2 - 5€ + pari prosenttia. Voi olla että säästöt on plus miinus nolla kun huomioi pankin velottaman valuuttasiirtomaksun ja kurssit, jääköön matkaajan harkinnan varaan kannattaako avata paikallistiliä.

- Kampuksen sisällä on pieni postitoimisto, josta voi lähetellä kortteja kotia. Kampuksen ulkopuolella parin minuutin kävelyn päässä on postitoimisto (https://www.google.co.th/maps/@14.077086,100.617597,3a,75y,280.23h,86.94t/data=!3m4!1e1!3m2!1sZW4UMsf_p8qaUj3goTM_Ww!2e0?hl=fi), josta voi ostaa myös lippuja kaukobusseihin. Jos aikoo esim. Songkranin aikana (hakukoneta Thaimaan juhlapyhät) matkustaa junalla tai bussilla, osta liput väh. 1,5 viikkoa etukäteen.

- Hedelmätori, josta voi ostaa tukkuna tuoreita hetelmiä:
https://www.google.fi/maps/place/Unnamed+Rd,+Tambon+Khlong+Nung,+Amphoe+Khlong+Luang,+Chang+Wat+Pathum+Thani+12120,+Thaimaa/@14.0768667,100.6317516,19z/data=!4m2!3m1!1s0x30e27f94ad4a14fd:0x6f60cb1b46ddb248

(2012 street viewissä näkyy pelkkä hiekkakenttä, mut siinä paikalla on nyt hedelmätori, ihan oikeesti)

- AC vaiko ei; ilmastoidut huoneet jaetaan asuntotoimissa samalla tavoin pöydän alta kuten yksiöt Suomessa. Sain ensin "normi-dormin", eli tuulettimella varustetun pienen huoneen. Vaihdoin sen ilmastoituun soluhuoneeseen, kämppiksenä mulla on thaimaalainen tite-opiskelija. En ole tosin käyttänyt ilmastointia noin kuukauteen; mun kehonlämpötila nous kuin kuumeessa, kun lähdin ilmastoidusta huoneesta urheilemaan ulkona auringon laskettua. Nyt kun hikoilen koko ajan sisällä ja ulkona, ongelmaa ei oo ollut.

- Vastuuvapauslomake. Virallisesti aina kun yöpyy kampuksen ulkopuolella, osaston sihteerin kautta pitäs hommata viikkoa etukäteen vastuuvapauslomake, jonka allekirjoittavat: opiskelija, opiskelijan valvoja, tiedekunnan dekaani, sekä käsittelevä osaston työntekijä. Valvontaa ei ole ja luennoilla ei kirjata osallistujia ylös (paitsi labroissa). Voi miettiä miten opiskelijat toimivat.

- Junk to jade facebook-ryhmä (nimi selittänee tarkoituksen, ite hommasin esim polkupyörän):
https://www.facebook.com/groups/ait.jj/


Minibussit Future Parkiin (vasen, 15baht) ja Victory Monumentille keskustaan (oik., 32 baht). Kuvasta vasemmalle n. 80m (tien yli, bussipysäkille, missä istuskelee rouva, mut mitää kylttejä ei ole) lähtee minibusseja Chatuchakin puiston liepeille (skytrain aseman viereen).
Minibussit keskustaan:
https://www.google.fi/maps/place/Unnamed+Rd,+Tambon+Khlong+Nung,+Amphoe+Khlong+Luang,+Chang+Wat+Pathum+Thani+12120,+Thaimaa/@14.0749988,100.6018096,20z/data=!4m7!1m4!3m3!1s0x30e27f8de68c7f59:0xf01923824353270!2sAsian+Institute+of+Technology!3b1!3m1!1s0x30e27f94ad4a14fd:0x6f60cb1b46ddb248

- Minibussiasemaa vastapäätä olevalta bussipysäkiltä pääsee keskustaan bussilla 510 (sininen kyltti etuosassa: menee yleensä victory monumentin ja Thammasatin väliä; punainen kyltti: menee Rangsitiin asti). Seuraavia paikkoja voi kokeilla konnarille (järjestyksessä Thammasat - Keskusta): Future Park (ostoskeskus), Sia Rangsit (IT kamaa plus ruokaa), Don Mueang (halpis lentokenttä), Laksi IT square (ruokaa ja IT kamaa), Chatuchak (vaihto metroon).

- Enemmistö taksikuskeista on löytäny AIT:n kun on ehdottanu niille "Thammasat, Rangsit".

Tentit:






Hartaat lukijat, kuten huomaatte, tällä kertaa postaus on sisältänyt informaatioköyhän vitsailun sijaan mahdollisesti hyödyllisiä seikkoja. Lupaan palata tarkoituksenmukaisemattomaan kirjoituslinjaani heti seuraavassa blogipäivityksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti